משרד אייכבאום – אדריכלות והנדסת בניין בהרצליה תכנן וליווה את הקמתם של מאות מבנים, וילות, בתים פרטיים, גגות רעפים, גשרי עץ, דקים ופרגולות ברחבי הארץ. לתכנן על מגרש ריק זה קל. פיתחנו מומחיות בתוספות בניה יצירתיות, שחייבות להתחשב במבנה קיים ובאילוצי מגרש מורכבים. זה מאפשר לנו לתכנן הוספת מרפסות מעל גבי חניון מבלי לאבד מקומות חניה, להוסיף גרם מדרגות "מרחף" שצומח מתוך קיר קיים מבלי להרוס אותו או להפוך דירת שיכון קטנטנה של 40 מ"ר לדופלקס מפואר המתפרס על 94 מ"ר. איך עושים את זה? תשובה בתחתית הדף.
בעל תואר מוסמך למדעים בפקולטה להנדסה אזרחית של הטכניון ורשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים. עם סיום לימודיו ב-1979 החל לעבוד כמהנדס שכיר בחברה שהתמחתה בתכנון והקמת מבני עץ. תכנן גשרי עץ בשמורת החולה, חמת גדר וכן גגות רעפים. אחרי 4 שנים, הקים ב-1983 משרד עצמאי המתמחה בתכנון גגות רעפים, קונסטרוקציות עץ ובניה מבטון למגורים.
ב-30 השנים האחרונות המשרד תכנן ופיקח על הקמתן של אלפי יחידות דיור והיה מעורב בפרוייקטים מגוונים, חלקם מוכרים מאוד:
פעיל תקינה במכון התקנים, בין היתר יו"ר ועדה טכנית לגגות קלים ויו"ר ועדה טכנית לחומרי בניה בעץ.
מרצה בכיר נלווה בטכניון, הפקולטה להנדסה אזרחית.
זכיתי להיחשף לטכנולוגיית מיחשוב בשלב מאוד מוקדם של חיי ולהתאהב בה. אבא שלי היה מהנדס בניין צעיר ועצמאי, שכבר בשנת 1986 קנה את המק הראשון, עם מדפסת 3A צבעונית ותוכנת שרטוט בשם מיניקאד שאיפשרה בקלות יחסית לאותן שנים ליצור מודלים תלת מימדיים ולהסתובב בתוכם, כמה שנים טובות לפני שהיו משחקי מחשב שאיפשרו את זה. בשנת 1993 התחלתי את לימודיי בחטיבת ביניים "יד גיורא" במגמת מחשבים. בגיל 13 כבר שלחנו מהכיתה מיילים לילדים בכיתת מחשבים ברוסיה, ובגיל 15 הצגתי לסגן נשיא ארה"ב דאז, אל גור, עבודה על אקלים שבאופן מאוד תקדימי לשנת 95' – מוצגת על מחשב כמעין מצגת אבל עם "הייפרטקסט" – מלים מסויימות היו מסומנות בכחול ולחיצה עליהן היתה מקפיצה את המצגת ממקום למקום. היום היינו קוראים לזה אתר אינטרנט קטנטן..
אבל בעיות אקלים וטקסט שלוחצים עליו פחות עניינו אותי. שם, בחדר המחשבים, ראיתי לראשונה על מסך אנימציה ממוחשבת – חבר גאון מחשבים (שלימים עשה אקזיט..) הראה לנו סרטון שהכין ובו קוביה יורדת מהחלק העליון של המסך, מסתובבת וחושפת פאות בצבעים שונים, ואז מתרחקת מהמצלמה. זו היתה אהבה ממבט ראשון. את כל שעות הפנאי שלי (משחקי מחשב זה עניין רציני ולא נחשבים פנאי😊) הקדשתי לאחר מכן, בחטיבה ובתיכון לבניית מודלים ממוחשבים, אנימציות ועריכת סרטונים מתוך אותן אנימציות.
ככה גם הגעתי לאדריכלות. אחרי הצבא, בניתי מודלים ממוחשבים של סוכות מציל ומתקני משחקים לחברה שאבא שלי סיפק לה שירותי הנדסה, קיבלתי תכניות מאדריכלים שאותן הייתי צריך למדל בדייקנות ולהכין מהם הדמיות לשביעות רצונם ושם למדתי שני דברים:
החלטתי ללמוד אדריכלות, הפקולטה הכי קרובה לפקולטה הרצויה בעיני אבא שלי, להנדסה בטכניון. בקיץ של 2003 כבר בניתי מודל ממוחשב של ירושלים בתקופת הורדוס והכנתי ממנו סרטון ערוך שהניב לי ציון 100 (בקורס אוטוקאד שבה התעקשתי לא לגעת ולא להקשיב בשיעור). בהמשך, נכנסתי לעולם האדריכלות הפיגורטיבית בהנחיית ד"ר יוסי קורי ואחר כך בסטודיו של פרופ' משה צור ופרופ' איריס ערבות. בעולם של מודלים מקרטון ותכניות קומה טיפוסית דו מימדיות, הצגתי מוזיאון חיל אוויר מבוסס "ספריי" של כדורי עשן, מבנה בצורת אישה שאפשר להזיז את ידיה ומשנה את תכניות הקומה, מוזיאון בצורת ביצה עם סרטון אנימציה סוחף בתור פרוייקט גמר ותכניות וחתכים שהיו יותר הדמיות עומק חתוכות מאשר תכניות וחתכים.
לכל חלקה יש שני מאפיינים שמעניינים אותנו בעיקר. אחוזי הבניה (כמה אחוזים מתוך המגרש מותרים לבניה בכל קומה וכמה קומות) וקווי הבניין. קיימים לא מעט מצבים בהם נותרו לנו אחוזי בניה, אך קווי הבנין כבר נוצלו ולא מאפשרים תוספת משמעותית, או שפשוט נוצלו כל אחוזי הבניה. אבל יש כמה דרכים חוקיות לגמרי לעקוף את המגבלות הללו. הנה שתיים:
1. ממ"ד – מתוך רצון לעודד בניית ממ"דים, שטח הממ"ד (12 מ"ר ברוטו) אינו נכלל בשטח המותר לבניה (כלומר ניתן להוסיפו למה שמותר) ובנוסף, וזה חשוב מאוד – הוספת ממ"ד לא צריכה להתחשב בקווי בניין!
2. מרתף – בדרך כלל, כמעט בכל המקרים של בניה בשכונות וותיקות בהם נתקנו בחולון, הרצליה ופתח תיקווה, מותרת קומת מרתף על 90% משטח המגרש וללא התחשבות בקווי בניין. מתוך אותו מרתף עצום ותיאורטי, לכל יחידת דיור מגיעים 10 מ"ר (המוגדרים כמחסן). לחפור בשביל לבנות 10 מ"ר בד"כ יהיה יקר מדי אבל התאגדות של מספר שכנים, או רכישת הזכויות של מספר שכנים ע"י דייר אחד מאפשרת חפירת קומת מרתף גדולה מאוד בחצר. חלונות עיליים ו-"חצרות אנגליות" מכניסים אור ואוויר, לשימוש כמחסן כמובן.
הצהרת נגישות | מפת האתר | תקנון האתר